Aquest diumenge és el segon de quaresma i resseguint les
passes de l'article anterior avui ens volem referir a les privacions quotidianes
i públiques de la vida i a la cuina del període quaresmal. La Corema quedava
profundament marcada pel silenci i el rigor. Durant molts segles el que va fer
l'Església era requerir als fidels que se sotmetessin a penúries diverses, tot
i que les limitacions i les retallades les imposava simplement la vida. De fet,
si seguim la història de la quaresma, trobarem que no es troba establerta per
cap llei eclesiàstica. Solament es donaven regles per a la seva observança. La
quaresma va ser voluntària en els primers temps, arribant després a ser
obligatòria. A mesura que hi va haver més il·lustració tornaria menys severa.
L'Església va haver d'autoritzar el que no podia impedir, ja que els que
dejunaven no eren sempre els que havien pecat.
TEMPS DE PRIVACIONS. Les principals eren no menjar carn, però
s'incloïen altres aspectes, en principi menors, com ara no escoltar música, no
anar al teatre, no ballar, ni tant sols cantar o jugar. També es recomanava
abstenir-se de mantenir relacions sexuals, durant els quaranta dies anteriors
al Dissabte de Glòria. No resulta gens estrany que la gent, amb uns dejunis i
abstinències com les que es feien durant la vella quaresma, recuperés per als
períodes previs o posteriors festes paganes, reciclades en forma de carnaval,
en els àmbits cristians, o les festes del trencament del ramadà en la cultura
musulmana.
EL BACALLÀ, REI DE LA QUARESMA. Avui ja no és època de restriccions
quaresmals si no una ocasió propícia de satisfer un gust al paladar. No
s'observa la privació d'alguns menjars, o únicament com mera rutina, en la qual
no hi entra la devoció per res. Que ningú es cregui amb dret a dir que dejuna
si menja o assaboreix peixos i mariscs excitants i de forma abundant. La
quaresma és temps de bacallà i bones verdures. Cal no oblidar tampoc els
arrossos en diferents variants, segons la imaginació o l'austeritat del cuiner
o cuinera. Es menjava, així mateix, bona llegum i els famosos espinacs de
quaresma.
ESTAR MÉS OCIÓS QUE UN PASTISSER. La quaresma era un temps
mort per als pastissers. Es deia d'una persona poc alegre que estava “més trist
que una pastisseria en Corema”. En una cuina més aviat monòtona, com és la nostra,
la fruita era un element de diversitat i de sorpresa. Per terres de l'Empordà
es menjaven bunyols. A la cuina antiga els caragols eren considerats un menjar
de quaresma. A poc a poc, es va anar permetent l'ús del vi, ous i lactis que
fins al segle vuitè estaven severament prohibits. Ai! pobra i malcarada
quaresma qui havia de dir que la teva austeritat donaria pas als més delicats
menjars sensuals!
(Diari de Balears, diumenge 24 de febrer)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada