SOL
I AIGUA, TEMPS DE MARÇ
Ja
ha passat l'hivern i han cessat les pluges. Amb tot, el mes de març
ha estat, en la seva major part, desacostumadament fred. I no ha
desmentit el seu renom d'excèntric i marcejador. No podem deixar de
banda, parlant del mes de març, la grata arribada de la primavera,
que aquest any ha vengut amb bastanta puntualitat a les dates que li
han assenyalat els homes. Amb la primavera han pujant els
termòmetres. S'enjoien amb les seves més preuades gales les
pruneres, els melicotoners, i les humils cols. Els espàrecs -un
excel·lent pretext per menjar-se uns ous en truita- senten l'empenta
de la saba i tot el vast regne vegetal rebenta en brots tendres
verds. Els brots verds que no treuen, curiosament, ni l'economia, ni
el país.
MARÇ
VENTÓS FA EL PAGÈS ORGULLÓS. El març gaudeix d'una ben merescuda
fama de ventós que constitueix un dels seus ingredients típics. I
qui diu “vent”, diu “mal temps”. Els nostres camperols, amb
aquella grotesca, encara que ben intencionada familiaritat amb què
tracten als sants, invoquen a Sant Arnau -l'Èol cristià- en els
casos, tan freqüents al març, de l'impertinent vent: “parenostros
a barcelles hem de dir a Sant Arnau, perquè tanc és vent amb clau i
no mos alci ses gonelles”. La lluna dimecres dia 27 farà el Ple a
les 10 hores i 27 minuts. S'esperen algunes brusquines.
QUAN
EL PRÉSSEC FLOREIX I MADURA, EL DIA I LA NIT VAN MESURA PER MESURA.
I a propòsit d'arbres en flor, aquests dies han florit els
melicotoners de vinya. A Lleida i a Aragó el coneixen com a préssec
de Calanda. Tenen la carn de color groc i ferma i són els que
s'utilitzen, per exemple, per a fer conserves. Els que tenen la carn
blanca encara són més apreciats que els grocs ja que són més tous
i sucosos que els de vinya. La nectarina és una variant del préssec
que no té la pell peluda, però que tanmateix pertany a la mateixa
espècie. Freqüentment aquesta variant neix del propi melicotoner o
presseguer com un brot mutat que se sol empeltar per crear una nova
espècie per cultivar. Floreixen a la primavera i maduren a la
tardor. Tant en una època com l'altra dia i nit tenen la mateixa
durada.
ELS
XINOS, UN PRÉSSEC PLA. El xino és una altra variant aplanada de
melicotó, també suculenta i comestible com tota la fruita del
melicotoner. La seva carn blanca, mai groga, talment com el conegut
préssec pavia, que és gros, vermellós i molt saborós. També hi
ha el préssec mollar i molts altres: el benvingut, carrutxa, durà o
durany (en castellà a l'arbre també li diuen durazno) esternà,
gavatx, que és de color morat i té el pinyol també morat,
marededéus, de molla blanca, que s'obre fàcilment, sense que quedi
gens de polpa adherida al pinyol. Hi ha una cançó relativa al
melicotó «si t'has d'escoltar raons, | sé cert que no tornaràs; |
fé es joc meu, que les me pas | com qui menj melicotons».
-Diari
de Balears-
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada