Quin
mal any seria, si el març no hi havia
Amb
prou feines el mes de març es vol acomiadar de l'hivern per
endinsar-se a la primavera. Des d'unes setmanes a aquesta part estem
embolicats en un clima autènticament hivernenc, per la qual
cosa la presentació de credencials de la nova estació
primaveral no ha tengut més que un caràcter simbòlic
i sols unes poques estones. Arriba la setmana de Sant Josep.
Dimecres, dia 20, començarà la primavera a les 12 hores
i 2 minuts del migdia. A la Jaia Corema només li resten dues
cames. Bon temps per provar un cocarroi.
UN
COCARROI AMB PESSICS. “Mumare,
en tornar pastar, m'heu de fer un cocarroi, perquè
sa coca em fa oi, com la sent anomenar” diu la cançó.
A l'Alguer anomenen cocarroi a un panellet de farina blanquíssima,
en forma de corona amb un ou enmig, que es fa per les festes de
Pasqua i que normalment va destinat als minyons. El nostre és
una coqueta que de tot d'una es fa rodona i ben aprimada, després
hi posen els ingredients damunt una banda de la coca i es doblega, de
manera que pren forma semicircular o de mitja lluna, es confegeixen
bé les voreres fent-hi pessics, i després es couen al
forn.
ELS
COCARROIS, DE VERDURA I PANSES. N'hi
ha dues castes principals: els cocarrois de verdura pròpiament
dits, que es farceixen d'espinacs amb panses i pinyons i els
cocarrois de ceba, en què el farciment és de ceba
tallucada, un poc de tomàtiga i qualque talladó de
xulla. A Mallorca també se'n fan, encara que menys apreciats,
amb bledes i colflori. També s'elaboren cocarrois dolços.
Els cocarrois balears tenen forma de pastisset o flaó.
S'assemblen, per la forma i el farciment, als panadons de Lleida o
als pastissets de Gandia.
Els
cocarrois han de ser especiats i coentets.
TRADUCCIÓ IMPOSSIBLE. En castellà no hi ha cap paraula que defineixi el cocarroi. Per ells tan sols és un “pastel de verdura”. En quaresma es solia sopar d'aquest pastís que ara es troben tot l'any als forns. Es preparen amb una massa de farina de bona qualitat i oli, i s'estiren i aplanen amb el corró. Es col·loquen damunt de la pasta els espinacs, sal, panses i pinyons i més productes, ben barrejats, es rega tot d'oli, s'afegeix una mica de pebrebord i al forn. Un altre cançó recorda que “per un cocarroi de guixes | que jo te vaig enviar | tu me deixares tocar | es forat d'allà on pixes”.
AL MARÇ, CALABRUIXADES. Temps enrera els cocarrois havien estat de gran consum i molt adequats entre els pagesos quan anaven a foravila. Coques i cocarrois, sempre amb verdura o les panades amb carn o peix, de les quals avui n'hi ha diversitat d'elles. Menjars eterns, de perenne actualitat. Dies enrere encara també ho eren les calabruixades, la neu i la fredor. La lluna arribarà al quart Creixent el dia de Sant Josep a les 18 hores i 28 minuts. Quan el Sol entra en Àries creixen els dies i muden els aires.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada