QUI DIA PASSA...


Com la llaurada de març, cap altre no en faràs


El mes de març sembla que vol seguir la mateixa tònica que el seu predecessor. Continuaran obertes les aixetes del cel amb fred i vent. Però això, tot i que el fa a aquest mes moltes vegades desagradable, no és completament desfavorable, sobre tot pel camp. En aquesta època es solia fer una llaurada, la primera del nou any, que tenia lloc el febrer o durant el març, coincidint parcialment amb les tasques de cavar i llaurar les vinyes. Les finalitats que es persegueixen amb totes les llaurades és airejar la terra. Entre la segona quinzena de març i la primera d'abril potser són els millors moments per a la realització d'aquesta tasca. S'ha de fer en un dia de bon temps, quan la terra està ben impregnada de pluja, per tal de realitzar una possible sembra de primavera.

LLAURAR FONDO NO ÉS PER A TOTHOM. Acumular aigua en el sòl, destruir les males herbes i fer més flonja la terra són els objectius de la llaurada al març. En l'actualitat, la tendència és a llaurar menys i aplicar tècniques, com el llaurar perpendicularment al pendent, que redueixin l'erosió. Les llaurades profundes han estat les responsables dels grans processos erosius de pèrdua de terra. Per altra banda, l'ús d'herbicides permet actualment prescindir de les llaurades per eliminar la mala herba.
Llaurar només temporalment augmenta la infiltració d'aigua i el balanç hídric és més favorable si no es pertorba la terra. A més, no llaurar permet que els conreus perennes tenguin més arrels prop de la superfície.


Peu de gravat: Entre la segona quinzena de març i la primera d'abril és el millor moment de fer una bona llaurada.

BON ANY NO SERIA, SI MARÇ NO HI HAVIA. Fins aquest dilluns, que hi haurà el girant de la lluna nova a les 21 hores i 52 minuts, és temps adient per sembrar les figueres. Si no voleu que cresquin amb les branques per avall, ho heu de fer al matí. Ara es planten la majoria d’espècies hortícoles, principalment les càlides. Durant el minvant, la saba ha tornat a baixar a les arrels. Per això, diuen que aquest és el millor temps per cavar, llaurar, i realitzar els treballs de trasplantaments, de plantació i de poda. Els resultats són millors si es treballen al capvespre. Es sembren els espinacs per produir durant la primavera.

ANY DE GUÀTLERES, ANY DE BLAT. Pel mes de març arriben les guàtleres en grans volades. Es tracta d'un ocell migratori, semblant a la perdiu, negrós pel cap i per damunt i cendrós clar per la part inferior que en castellà coneixen com a “codorniz” i la seva presència és sempre indici que hi haurà una bona collita de blat. També en aquesta època arriba el cucuí i en alguns indrets creuen que l’endemà de sentir-lo cantar per primera vegada, plou en abundància. També diuen que “si el març se’n va i el cucuí no ha tornat o el cucuí s’ha mort o el món s'ha acabat”.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada