QUI DIA PASSA...

Si el març no marceja, l’abril abrileja 

Ha començat el mes de març, tancament de l'hivern i, a la vegada, porticó que obre camí a l'estació subtil i privilegiada que és la primavera. Un mes que normalment es mostra atrevit i que en sap fer de les seves, com demostrava, al final, el febrer. De moment, resta molt per la primavera. Tradicionalment, el març és el més variable de l’any. Els antics llunaris el representaven amb la figura d’un nin amb tres cares: una que bufa, una altra de riallera i una tercera seriosa. Així volien simbolitzar les variacions del temps. Aquesta singularitat climàtica va arribar a crear un nou verb, marcejar, sinònim de variabilitat.

BACALLÀ I ARENGADES. En plenes restriccions quaresmals de la refinada cuina de l'època, que amb imaginació o sense, cap o molts pocs restaurants avui no saben recordar, farem aquí una petita relació d'algunes menges d'aquells temps passats i que eren inseparables de la prodigiosa i penosa olor quaresmal de la qual ja n'hem parlat en anteriors articles. A més de les figues seques, o d'uns fideus fets en casa, escudella, cocarrois i pa eixut o amb un polsim de sal, hi havia el bacallà i les arengades per passar les set setmanes que seguien al Dimecres de Cendra.

Peu gravat: Març, un més quaresmer en el qual s'havia de treure la bul·la.

DE LLEGUMS I MONIATOS, NO TE'N FIïS, QUE FAN FLATOS. Fins i tot els noms d'aquesta minuta eren prou suggeridors: freixura de Corema (pastanagues), arròs de Sa Pobla, que eren les temibles mongetes. Com diu el refrany «sogra, nora i mal vi, és llegum de mal pair». El peix de l'horta (tronxos de bleda) també coneguts com a peixos de la terra, la sobrassada de Muro, un pa amb oli que a damunt hi escampaven pebrebò, ideal per berenar, o el pollastre d'Alcúdia (col de ramell), dita també colflori, nom que sembla més aviat de procedència italiana, ja que allà li diuen “cauliflori” o “cavolfiori” i en llenguatge sicilià “chiávuli”. Antigament aquesta verdura, tan pròpia de quaresma, havia estat coneguda com a col d'Egipte.

TEMPS DE PRENDRE BITLLET. El març és un mes “coremer” per  excel·lència. Durant la Quaresma, es tallaven o reduïen els festejaments i enamoriscaments. Es proscrivien els jocs de naips i s'arraconaven els balls i les guitarres. Els joves es veien forçats a ficar-se al llit prestet, tot i la bondat o perversitat de les dones. Diu la glosa: un casat fa sa malura a dins sa cuina, arrufat; si parla i és escoltat de sa dona, té ventura. Si es treia la bul·la es podien menjar ous i lactis que antigament la quaresma prohibia, així mateix, si es treia aquest document d'origen papal, es podien menjar les panades. Mentre n'hi hagués. Els pobres no tenien necessitat de prendre-la per fruir de la mitigació de dejunis i abstinències. Els rics, en canvi, si no la prenien, demostraven una gran indiferència religiosa.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada