LES FRONTERES DEL VENT

Pasqua sempre cau en primavera, caigui envant o caigui enrere

Fa poca estona que hem fet el canvi horari i l'ambient fred nocturn farà d’aquesta Pasqua una de les més fredes dels darrers anys. El canvi ens farà anar de bòlit tot el sant dia. S’ha acabat la Quaresma i no convé oblidar que hem entrat en la dinàmica primaveral sempre insegura i variable i tant difícil de preveure. El minvant arribarà dimecres que ve, dia 3, a les 6 hores i 38 minuts de la matinada. Tot i que el dia de Pasqua cau sempre en primavera, diuen que “fins que la lluna d'abril no hagi passat, no donis l'hivern per acabat”.

En aquest temps se sembren mongetes així com fesols, patates i planters de moniato. Ara també és el millor moment per plantar esqueixos de romaní, sàlvia, orenga i timó. Molts de conradors estan en la creença que es ploure dins la Setmana Santa és dolent pels sembrats i pels arbres. Demà comença el mes d'abril i un refrany estableix que “si per l'abril sents tronar, ordi i blat no faltarà”. Sembrarem i plantarem carabassons, tomàtigues, escaroles, espinacs, melons, cogombres, ràvecs, síndries i cebes.

Esclarirem el planter d'albergínies. Es sembren mongetes primerenques i recol·lectarem pastanagues, porros, bròquils, cols, faves, pèsols, espinacs, ravanets, alls tendres, cebes tendres i bledes. Caldrà fer clots, posar-hi fems vells i terra fina. Les temperatures seran inferiors a les normals amb qualque tempesta d’afegitó. Convé recordar que si trona d’abril, ve bon estiu. L'abril demostra que la naturalesa i el camp adquireixen un paper protagonista.

Tota la setmana serà de pancaritats que són una senya d’alegria, signes actualitzats dels ritus tradicionals que es celebraven per a afavorir la germinació de les llavors del blat, xeixa, ordi, civada, etc. per tal d’aconseguir un any de bona collita. Les romeries que encara es conserven, convertides en festes de reconeguda popularitat, són una demostració clara del cicle vital de la natura. Enguany amb les precipitacions que s’han registrat la collita pareix estar més que assegurada.



Arriben l'abril i les faves.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada