QUI DIA PASSA...



Ésser florit com un maig

Hem començat el maig amb flors per tot arreu. Antigament era conegut com el mes de les flors. La naturalesa es comença a manifestar, en aquest temps, en forma de jardí botànic. Vinagrella, vauma, les cama-rotges, les orelles de llebre, les cosconilles, el rotaboc, herba de penya, rapa carnissera, els lletsons, herba de rellotge, herba foradada, falguera, fonollasses, herba de betlem, clavells de camp, llengües de bou, menta, els botons de soldat, fonoll, moltes d'elles de finíssima i aromàtica presència floreixen a les nostres contrades com el trepó. La gent venera aquesta planta fins al punt que, en trobar trepó florit, li tiren dues grapadetes de terra i agenollats davant ell li diuen: «trepó, trepó, tira ses flors i ses fulles no». Diuen, que si es fa això el trepó deixa caure tot seguit algunes de les seves flors.

LA MARE PACIÈNCIA. El calendari arriba demà al Dia de la Mare. El dia de la demagògia i el sentimentalisme, que es torna consumisme fomentat per les campanyes publicitàries dels grans magatzems. Mai s'havia celebrat realment aquest dia fins que els que segmenten el mercat amb llocs comuns, hipocresies i sentiments buits comprengueren que el dia podia tenir una única i bona finalitat: fer caixa. Segurament són moltes les mares majors que abominen aquesta celebració. Hi ha moltes mares. L'adoptiva, que ha adoptat un infant, la mare manllevada, la mare política o sogra, la dida o mare de llet, la mare pàtria o la mare terra. I curiosament, de mare només n'hi ha una de bona i aquesta resta enfora del bombardeig de productes per regalar.

BROU DE LLENGUA. Els pronòstics indiquen més avorriment pels dies que vénen i això que, segons el refrany, pel maig cada dia un raig. La lluna divendres, dia 10, farà el girant a les 2 hores i 30 minuts de la nit. Bon temps per fer bullidures de flors de taronger, replegades pel mes de maig. A les ovelles que perden el remuc els hi podem donar brou d'olives, fet amb aigua on s'han bullit olives, que és un bon remei. I brou de llengua, que no es més que molta xerrera i abundor de paraules és el que ténen molts. De fet, no hi ha una sola persona que no vulgui esser amant de la mare patria, i no obstant això, la majoria de vegades és sols brou de llengua.TEMPS DE FER LLENYA. En aquest temps s’ha de fer llenya per a tot l’any. Hi ha dues classes de llenya, la grossa, formada per branques gruixudes i la de feixet, procedent del brancam prim. Si és prou grossa farem estelles per cremar. Els cirerers aviat ens oferiran el seu àcid fruit primaveral. Hi haurà corvina, aquest peix ample, de color negrós, amb tocs blaus, que es pesca sobretot en temps de les cireres. S’arreglen els tarongers i es posa sofre i fems a les tomatigueres, que es llauraran. Durant el mes de maig s’han de tondre les ovelles.


-Diari de Balears-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada